Legalizacija objekta

Izvedite vse o legalizaciji objekta v Sloveniji!

By

min read

IMG_1306

Legalizacija objekta daljšega obstoja je postopek, ki omogoča lastnikom nepremičnin, zgrajenih brez gradbenega dovoljenja pred letom 2005, da svoje nepremičnine privedejo v skladu z zakonom. Ta postopek je postal precej bolj dostopen in enostaven po spremembi gradbenega zakona, ki je začel veljati junija 2022. V tem članku boste izvedeli vse, kar morate vedeti o legalizaciji objektov v Sloveniji.

Katere Objekte Je Mogoče Legalizirati?

  1. Poenostavljena Legalizacija Objekta Daljšega Obstoja

Poenostavljena legalizacija objekta daljšega obstoja je postopek, pri katerem lastniki nezakonito zgrajenih objektov pridobijo dovoljenje za objekt daljšega obstoja, pri čemer ni potrebno pridobiti gradbenega dovoljenja. Ta oblika legalizacije je postala dostopna tudi za objekte, zgrajene pred letom 2005, kar predstavlja pomembno spremembo v primerjavi s prejšnjimi pravili, ki so omejevala legalizacijo na objekte pred letom 1998.

Ključne točke poenostavljene legalizacije vključujejo:

  • Prizidava in Rekonstrukcija: V okviru istega postopka lahko lastniki legalizirajo ne samo obstoječe črne gradnje, temveč tudi prizidke in rekonstrukcije objekta, če ti niso bili izvedeni po 1. januarju 2005.

2. Druge Vrste Legalizacije

Poleg poenostavljene legalizacije obstajajo tudi druge vrste legalizacije:

  • Legalizacija Objektov Pred Uveljavitvijo Gradbenega Zakona: Ta vrsta legalizacije velja za objekte, ki so bili zgrajeni pred uveljavitvijo določenega gradbenega zakona, ki je trenutno veljaven. Lastniki teh objektov ne potrebujejo gradbenega dovoljenja, ampak potrebujejo mnenje odgovornega projektanta.
  • Legalizacija Novejših Objektov: Za novejše objekte, zgrajene na črno, velja postopek, podoben tistemu za nove gradnje. To pomeni, da je potrebno pridobiti tako gradbeno kot tudi uporabno dovoljenje.
  • Druge Vrste Legalizacije: Obstajajo tudi postopki za legalizacijo manjših odstopanj od gradbenega dovoljenja, legalizacijo po starem zakonu o graditvi objektov iz leta 2003 ter legalizacijo manjših objektov in večjih neskladnosti.

Po spremembi gradbenega zakona junija 2022 je mogoče legalizirati številne vrste objektov, ki so bili zgrajeni pred letom 2005. To vključuje stanovanjske hiše, kmetijsko-gospodarska poslopja, počitniške hiše, poslovne objekte, skladišča, gasilske, lovske in planinske domove ter še mnoge druge. Legalizacija je izvedljiva ne glede na namensko rabo zemljišča, in sosedi se le obvestijo o nameravani legalizaciji.

Prednosti Legalizacije Objekta

Legalizacija objekta prinaša številne prednosti za lastnike nepremičnin:

  1. Brezskrbnost pred inšpektorji: Legalizacija zagotavlja, da ste v skladu z zakonom, kar zmanjšuje možnost obiskov inšpektorjev.
  2. Povečana vrednost nepremičnine: Legaliziran objekt je že v izhodišču vreden več, kar olajša prodajo.
  3. Subvencije za obnovo: Lastniki legaliziranih objektov so upravičeni do subvencij za energetsko učinkovite obnove.
  4. Lažje pridobivanje hipotekarnih kreditov: Uporabno dovoljenje odpira vrata pri pridobivanju posojil na banki.
  5. Manjša skrb za dediče: Legalizacija objekta omogoča mirno prehodnost nepremičnine na dediče.

Vas zanima koliko stane legalizacija objekta? Ceno lahko izvedete tukaj.

Legalizacija objekta je lahko zahteven postopek, vendar prinaša številne prednosti. Če želite izvedeti več o postopku legalizacije ali potrebujete strokovno pomoč, se obrnite na našo ekipo na legalizacija.net, ki vam bo pomagala pri legalizaciji vaše nepremičnine. Legalizacija objekta vam omogoča, da svojo nepremičnino uredite in jo uporabljate brez skrbi pred morebitnimi pravnimi težavami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *